Information: Croatia

everything you need to know about Croatia

About Croatia

Facts about Croatia (Hrvatska): features map and brief descriptions of the geography, history, climate, people, government, law regulations, economy, market, communications, transportation and more.

Useful info

Guide to Croatia with all the details and information any visitor needs to know: language, art, culture, museums, architecture, natural beauties, hotels, holiday accommodations, transport, travel, maps, photos and more.


Pronađen ulomak Dioklecijanovoga groba?

SPLIT

- Za vrijeme tekućih konzervatorskih i restauratorskih radova u blizini Mauzoleja u Dioklecijanovoj palači u Splitu, koju je slavni rimski car dao izgraditi 295-305. godine za svoju umirovljeničku vilu, arheolozi su pronašli jedan kameni ulomak za kojega se pretpostavlja da je dio careva izgubljenoga sarkofaga.

Pronađeni kameni ulomak je od porfira, vulkanskog kamena, koji je u antici bio posebno cijenjen zbog crveno-tamnoljubičaste boje, i njegove pogodnosti za klesanje. Smatran je carskim kamenom, i bio je zvan carski porfir. Prema starim zapisima, Dioklecijan je bio pokopan u porfirnom sarkofagu postavljenom nasred njegova mauzoleja, današnje splitske Prvostolnice. Predaja kaže kako je carev kameni grob, uz ostale mnoge porfirne skulpure i pojedinosti iz Palače, uništen ili bačen u more. U posjedu Arheološkog muzeja u Splitu postoji više komada porfirnog kamenja nađenih na prostoru Dioklecijanove palače. Po riječima splitskih arheologa o nalazu će se znati nešto više za oko dva mjeseca. Nađeni ulomak najvjerojatnije potječe iz kamenoloma na Mons Porphyritisu (Porfirna gora, arapski Jabal Abu Dukhan) u Egiptu, koji je najvjerojatnije bio korišten bez prekida od 29. do 335. godine. (ico)



Pretpostavljeni izvorni izgled mauzoleja cara Dioklecijana s nestalim carevim sarkofagom od porfira

0 komentari:

Post a Comment



 


CALENDAR
 

Public Holidays in Croatia 2011
New Year’s Day1 Jan
Epiphany6 Jan
Easter Monday25 Apr
Labour Day1 May
Corpus Christi23 Jun
Anti-Fascist Struggle Day22 Jun
Statehood Day25 Jun
Victory and Homeland Thanksgiving Day5 Aug
Independence Day8 Oct
All Saints’ Day1 Nov
Assumption of Mary15 Nov
Christmas Day25 Dec
St Stephen’s Day26 Dec
CROATIA IN PHOTOS