Information: Croatia

everything you need to know about Croatia

About Croatia

Facts about Croatia (Hrvatska): features map and brief descriptions of the geography, history, climate, people, government, law regulations, economy, market, communications, transportation and more.

Useful info

Guide to Croatia with all the details and information any visitor needs to know: language, art, culture, museums, architecture, natural beauties, hotels, holiday accommodations, transport, travel, maps, photos and more.


HNK Hajduk Split, 100 godina (2)

SPLIT

- Sedmo desetljeće prošlog stoljeća za Hajduka je značilo osvajanje devet najviših državnih naslova u deset godina: 4 naslova državnoga prvaka i 5 uzastopnih osvajanja naslova pobjednika državnoga kupa, što je uspjeh svjetskih razmjera. Prvi put nakon šesnaest godina uzaludnih pokušaja, osvojeno je 1971. prvenstvo pobjedom nad Partizanom 4:3 u Beogradu, nakon vodstva beogradskog domaćina s 3:0. Ista godina zabilježena je i pamti se po nemirima u Splitu nakon prekida utakmice s OFK Beogradom, izazvanog pogotkom u glavu suca Pavla Ristića koji je nekoliko puta tijekom utakmice oštetio Hajduka. Nakon odluke da se utakmica upiše pobjedom OFK Beograd 3:0, Splićani su u golemom broju izašli na ulice pokazujući ljubav prema svome klubu, Splitu i Hrvatskoj, i neslaganje s nanesenom sportskom nepravdom. Automobili s beogradskim registarskim pločicama i pripadnici JNA bili su na udaru, te je nekoliko vozila i pripadnika Jugoslavenske ratne mornarice završilo u - moru! Hajdukove zastave sa šahovnicom u grbu, javno su se zavijorile. Burni protesti na granici građanske pobune i neposluha i žalbom Hajduka završili su bilježenjem te utakmice učinkom u trenutku prekida, 2:2.

Iste godine osvojen je Kup, pobjedom nad Dinamom 2:1. Najveće zasluge za tadašnje uspjehe "Bilih" imao je trener Tomislav Ivić. Tri osvojena prvenstva i četiri kupa, njegova su zasluga. Vrijeme je to Hajdukovih najvećih probitaka u međunarodnim natjecanjima, od kojih je zasigurno najveći poluzavršnica u Kupu pobjednika kupova 1972/73 kad je izbačen iz natjecanja od Leeds Uniteda, nakon poraza u Leedsu s minimalnih 1:0 i 0:0 u Splitu. Koliko je Hajduk tada bio jak pokazuje učinak pobjede nad državnim prvakom Partizanom iz Beograda 1976, 6:1. Ipak, do naslova taj je klub došao pristranim suđenjem u svoju korist, kad je novosadski sudac Maksimović čekao s okončanjem utakmice u Ljubljani sve dok Partizan nije postigao gol. Pobjeda desetljeća za Hajduk i Split, medjutim, svakako je klupsko preseljenje 1979. na novi gradski olimpijski stadion poznat kao Poljudska ljepotica s 35,000 sjedaćih mjesta. I danas, nakon više od trideset godina od izgradnje i uporabe, taj stadion mnogočime izaziva divljenje stručnjaka i posjetitelja.

ZANIMLJIVOSTI

* Vlastima imperijalističke Austro-Ugarske Monarhije naziv Hajduk bio je previše izazivački, ali je prošao nakon klupskog objašnjenja da "...vojaci koji igraju nogomet mogu puno više pretrčati pod punom ratnom spremom...".

* Prvi Hajdukov gol uopće postignut je koljenom Šime Rauniga.

* Iako izrađen neposredno po osnutku 1911. i predstavljen prvi put javno 1926, prvi put su igrači Hajduka imali na majicama grb s hrvatskom šahovnicom tek 1941-1944. i zatim ponovno od 1991. Kroz razdoblje komunizma izbačen je pridjev "Hrvatski".

* Hajduk nikad nije mijenjao svoje ime.

* "Mitski" susret Hajduka bio je onaj sa gostujućim njemačkim HSV-om 1980, tada vrhunskom europskom momčadi, kada je nakon sjajne Hajdukove utakmice na Poljudu, HSV prošao dalje zahvaljujući golu u gostima.

* U zimskoj stanci 1952/53. Hajduk je bio na gostovanju po Južnoj Americi. Argentinski predsjednik Juan Peron, zadivljen igrama Bilih, zamolio je igrače i vodstvo da nastave gostovati u toj državi pozvavši ih svih zajedno u njegovu vilu za odmor. Jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito je odobrio, iskoristivši to za zbližavanje dviju država. Nakon ukazane pažnje uglednog predsjednika Perona, Hajdukovci su zakasnili vratiti se povratnim zrakoplovnim letom jednim od rijetkih međukontinentalnih u to doba. Fudbalski savez Jugoslavije (FSJ), međutim, nije imao razumijevanja, te Hajdukove utakmice nije želio odgoditi. Iz tog razloga Hajduka su na povratku umjesto jugoslavenskog priznanja dočekala jugoslavenska poniženja i krađe. Na početnim utakmicama proljetnog dijela državnoga prvenstva, s BSK-om u Splitu (poraz) i sa Spartakom u Subotici (neriješeno), za Hajduk su morali igrati juniori i isluženi igrači, veterani. To je Hajduka koštalo novoga naslova prvaka. Hajdukovci su pri povratku glatko u Beogradu porazili Crvenu zvezdu s 4:1, ali je beogradski klub odnio naslov prvaka. Hajduk je svojim "dišpetom" i moralnom pobjedom ipak pokazao tko je bio (naj)bolji u prvenstvu Jugoslavije u tom trenutku.

NK Hajduk

0 komentari:

Post a Comment



 


CALENDAR
 

Public Holidays in Croatia 2011
New Year’s Day1 Jan
Epiphany6 Jan
Easter Monday25 Apr
Labour Day1 May
Corpus Christi23 Jun
Anti-Fascist Struggle Day22 Jun
Statehood Day25 Jun
Victory and Homeland Thanksgiving Day5 Aug
Independence Day8 Oct
All Saints’ Day1 Nov
Assumption of Mary15 Nov
Christmas Day25 Dec
St Stephen’s Day26 Dec
CROATIA IN PHOTOS