Information: Croatia

everything you need to know about Croatia

About Croatia

Facts about Croatia (Hrvatska): features map and brief descriptions of the geography, history, climate, people, government, law regulations, economy, market, communications, transportation and more.

Useful info

Guide to Croatia with all the details and information any visitor needs to know: language, art, culture, museums, architecture, natural beauties, hotels, holiday accommodations, transport, travel, maps, photos and more.


Kurija Medven

MEDVEN DRAGA

- U Medven Dragi se nalazi kurija (stambeno-gospodarski objekt) plemenite obitelji Medven iz 1868. godine, s velikim dvorištem okruženim gospodarskim objektima na ukupno 20.000 m2. Rod Medvena naselili su u ovaj kraj krčki knezovi Frankopani početkom 16. st. i dodijelili im plemićku titulu. Tako se polako počelo stvarati bogatstvo Medvenovih.
Kurija je primjer sačuvanog seoskog imanja iz 18. i 19. stoljeća. Izvan dvorišta nalazi se impresivni sjenik, djelo slovenskih majstora iz 1882. i sjenica iz 1868. g. U gospodarskom dijelu objekta i danas su u funkciji vinski podrum, prešnica s prešom za grožđe iz 1902. g., te rakijašnica s kotlom za pečenje rakije iz 19. st.

Nedaleko kurije u Čunkovoj Dragi uz sami tok rječice Kupčine nalazi se mlin i seosko gospodarstvo "Medven" s mogućnošću smještaja, te raznolikom ponudom domaćih jela i pića (rakija travarica, vino, jabučni ocat, itd.).

Izvor: TZZZ, idemvan.hr0 komentari:

Post a Comment 


CALENDAR
 

Public Holidays in Croatia 2011
New Year’s Day1 Jan
Epiphany6 Jan
Easter Monday25 Apr
Labour Day1 May
Corpus Christi23 Jun
Anti-Fascist Struggle Day22 Jun
Statehood Day25 Jun
Victory and Homeland Thanksgiving Day5 Aug
Independence Day8 Oct
All Saints’ Day1 Nov
Assumption of Mary15 Nov
Christmas Day25 Dec
St Stephen’s Day26 Dec
CROATIA IN PHOTOS