Information: Croatia

everything you need to know about Croatia

About Croatia

Facts about Croatia (Hrvatska): features map and brief descriptions of the geography, history, climate, people, government, law regulations, economy, market, communications, transportation and more.

Useful info

Guide to Croatia with all the details and information any visitor needs to know: language, art, culture, museums, architecture, natural beauties, hotels, holiday accommodations, transport, travel, maps, photos and more.


Crkva pohoda Blažene Djevice Marije

VUKOVINA

- Na mjestu današnje župne crkve nalazila se do sredine 17. stoljeća mala drvena kapela sa zvonikom posvećena Blaženoj Djevici Mariji, ali se već 1630. godine spominje kao proštenjarska kapela. Iz pisanih izvora poznato je da je još 1520. godine imala svog upravitelja radi znamenitosti proštenja iako je pravno spadala pod župu Staro Čiče. Zapisano je da je 1574. godine na zagrebačkoj sinodi uz župnika staročičkog bio i Juraj Dalmata (svećenik glagoljaš) za kojeg se izrijekom kaže da je "plebanus in Vukovina". Već 1668. godine u zapisima nalazimo podatak da su kapela i zvonik zidani. Crkva je imala puno zavjetnih darova od ljudi kojima je Majka Božja Vukovinska pomogla.

Crkva je tijekom vremena puno puta dograđivana. Danas je to jednobrodna kasnobarokno – klasicistička crkva. Na brodu ima kupolu s lanternom, zaobljenu apsidu svetišta i do njega sakristiju. Zvonik je prigrađen. Inventar je iz doba pregradnje i baroka. Temeljito je izvana obnovljena 1988. godine, a nakon deset godina i unutrašnjost čiji vitraji i freske plijene svojom ljepotom.

Izvor: TZVG

0 komentari:

Post a Comment



 


CALENDAR
 

Public Holidays in Croatia 2011
New Year’s Day1 Jan
Epiphany6 Jan
Easter Monday25 Apr
Labour Day1 May
Corpus Christi23 Jun
Anti-Fascist Struggle Day22 Jun
Statehood Day25 Jun
Victory and Homeland Thanksgiving Day5 Aug
Independence Day8 Oct
All Saints’ Day1 Nov
Assumption of Mary15 Nov
Christmas Day25 Dec
St Stephen’s Day26 Dec
CROATIA IN PHOTOS